Przepisy Na Szybko

Tagliatelle z Grzybami i Szpinakiem

makaron z grzybami i szpinakiem po włosku
Przygotowanie:
10 minut
Gotowanie:
30 minut
Całość:
40 minut

Zapraszamy Cię w kulinarną podróż, podczas której odkryjesz wyjątkową harmonię smaków w naszym przepisie na Tagliatelle z Grzybami i Szpinakiem. To danie, które od lat zdobywa serca smakoszy na całym świecie, zachwycając nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także swoją uniwersalnością. Ten przepis to esencja klasycznej kuchni włoskiej, wzbogacona nutą świeżego szpinaku i aromatycznych grzybów.

Składniki

  • 400 gram makaronu tagliatelle
  • 500g brązowych pieczarek
  • 300 gram szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200ml śmietanki 30%
  • 200ml białego wina
  • Sól i pieprz do smaku
  • Starty ser (50g)
  • Kilka liści bazylii do dekoracji

Przepis krok po kroku

  1. W garnku gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy wodę, lekko płuczemy makaron pod zimną bieżącą wodą i przekładamy z powrotem do garnka.
  2. Pieczarki płuczemy i kroimy na paski.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy kolejną minutę.
  4. Dodajemy masło klarowane i pieczarki, dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość co najmniej o połowę.
  5. Dodajemy sos sojowy i dusimy jeszcze przez chwilę.
  6. Następnie zalewamy wszystko białym winem i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu.
  7. Dodajemy śmietankę i delikatnie wszystko mieszamy. Gdy zacznie się gotować, dodajemy pokrojony na duże kawałki szpinak i gotujemy przez 2-3 minuty, aż liście szpinaku zmiękną.
  8. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.
  9. Sos przekładamy do garnka z makaronem i dokładnie mieszamy. Makaron powinien być oblepiony sosem.
  10. Makaron razem z sosem nakładamy na talerze, posypujemy tartym serem i ozdabiamy listkami bazylii.

Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady

Jakie grzyby do makaronu?

Brązowe pieczarki doskonal nadaja sie do tego przepisu, ale zamiast brązowych pieczarek można użyć grzybów leśnych, np. borowików lub podgrzybków. Grzyby leśne nadadzą potrawie dodatkowego intensywniejszego aromatu. Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się świeże nie suszone grzyby.

Czy można użyć innego makaronu?

Możesz wybrać makaron spaghetti, fettuccine lub inny, który lubisz według własnego uznania. Długie makarony najlepiej sprawdzją się w kremowym sosie z tego przepisu, ale nic nie stoi na przeszkodzie by użyć też świderków lub penne.

Czy można świeży szpinak zastąpić mrożonym?

Szpinak mrożony również nadaje się do tego dania, najlepiej w liściach, nieposzatkowany. Przed dodaniem do sosu, warto go rozmrozić.

Kalorie i Wartości Odżywcze (Makro)

Przybliżone wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcze: 22 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 12 g

Informacja orientacyjna, ze względu na potencjalne zmienne składniki, ich ilość, rodzaj, dokładny sposób oraz czas przygotowania.

Polecane Przepisy

łosoś z ciecierzycą i groszkiem

Smażony Łosoś

pieczone gruszki w słodkim sosie

Pieczone Gruszki

biała kiełbasa w sosie musztardowym

Biała kiełbasa w sosie