Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady
Jak gotować białą kiełbasę?
Białą kiełbasę najlepiej podsmażyć przed gotowanie jak w przepisie powyżej, to pozwoli na uzyskanie ładnego koloru lepszej w smaku skórki.
Ile gotować białą kiełbasę?
Czas gotowania białej kiełbasy zależy od wybranej kiełbasy (surowa, parzona) i jej wielkości. Podsmażenie kiełbasy nadaj odpowiedni kolor i smak ale musi one zostać dodatkowo ugotowana przez co najmniej 15 minut by nie była surowa w środku (szczególnie dla surowej lub parzonej białej kiełbasy). Duszenie kiełbasy w sosie nada jej dodatkowego charakteru i lepszego smaku niż gotowanie kiełbasy i przygotowanie sosu oddzielnie.
Czy można to danie przygotować jednogarnkowo?
Tak, danie białej kiełbasy w sosie musztardowym można przygotować jednogarnkowo, zgodnie z przepisem powyżej. Wszystkie składniki można podsmażyć bezpośrednio w garnku i lub dusić po podsmażeniu na patelni pod przykryciem. Jeżeli będziesz podsmażać kiełbasę w garnku, wybierz nico szerszy garnek by łatwiej było ci przewracać i obsmażyć kiełbaski równomiernie, jeżeli użyjesz patelni, zadbaj o wystarczająco dużą patelnię z pokrywką.
Jaką musztardę użyć?
W przepisie użyto ostrej musztardy sarepskiej, ale możesz wybrać swoją ulubioną musztardę, dostosowując smak sosu do własnych preferencji, jednak słodkawe musztardy miodowe mogą nie do końca komponować się ze smakiem kiełbasy i cebuli.
Zwykła cebula zamiast czerwonej?
Tak, zwykłą cebulę można zastąpić czerwoną cebulą w tym przepisie, ale czerwona cebula dodaje charakterystycznego smaku i koloru.
Czy konieczne jest użycie mąki w tym przepisie?
Mąka jest używana do zagęszczenia sosu musztardowego. Jeśli chcesz, możesz pominąć mąkę, ale sos może być mniej gęsty.