Przepisy Na Szybko

Tradycyjny Rosół z Makaronem

tradycyjny rosół z makaronem
Przygotowanie:
15 minut
Gotowanie:
2 godziny
Całość:
2 godziny i 15 minut

Rosół to klasyczne danie, które w polskiej kuchni cieszy się ogromną popularnością. To wyjątkowy bulion, który można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Ten przepis na tradycyjny rosół łączy smak mięsa z kurczaka i wołowiny, aromatyczne przyprawy oraz dodatek ulubionego makaronu. To danie, które rozgrzewa ciało i duszę, doskonale sprawdza się w chłodne dni. Rosół jest również świetnym sposobem na wykorzystanie resztek mięsa i warzyw.

Składniki

  • 1 kg mięsa z kurczaka (2 duże nogi, porcja rosołowa)
  • 300 g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek pora (około 15 centymetrów)
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera (wielkości cebuli)
  • 1 pietruszka
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kulek pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 50 g ulubionego makaronu na osobę
  • Pęczek natki pietruszki

Przepis krok po kroku

  1. Mięso opłucz, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pora umyj.
  2. Na suchej patelni lub palniku gazowym opal cebulę.
  3. W dużym garnku umieść mięso i zalej je wodą. Doprowadź do gotowania, a następnie zmniejsz ogień, aby całość tylko lekko bulgotała. Jeśli rosół będzie gotował się zbyt mocno, zmętnieje.
  4. Gdy na rosole pojawią się szumy (biała piana) zbierz je łyżką.
  5. Po zebraniu szumów dodaj warzywa: marchew, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę, oraz przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.
  6. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny, pilnuj, by rosół tylko lekko bulgotał.
  7. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu w oddzielnym garnku.
  8. Po ugotowaniu odlej rosół przez sitko (lub wyłów mięso i warzywa). Mięso z kurczaka obierz z kości, a marchewkę pokrój.
  9. Na talerzu umieść porcje makaronu, kawałki mięsa z kurczaka i kilka plasterków marchewki. Całość obsyp posiekaną natką pietruszki i zalej gorącym rosołem.

Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady

Do czego można wykorzystać rosół?

Rosół z makaronem to tradycyjna Polska zupa na pierwsze danie, ale możesz go też wykorzystać jako podstawę do innych zup które gotowane są na bulionie mięsnym, na przykład zupy czosnkowej. Nie wykorzystany rosół możesz śmiało zamrozić.

Dlaczego cebula do rosołu jest opalana?

Opalanie cebuli sprawi, że jej smak i aromat będą jeszcze intensywniejsze, rosół zyska głębię i wyrazistość smaku. Zamiast opalania cebuli możesz ją dodac do gotowania w rosole razem z opłukanymi łupinami, to nada mu intensywnego ciemnego koloru.

Jaki makaron do rosołu?

Można użyć ulubionego makaronu, taki jak nitki, spaghetti lub inny, który lubisz. Popularnym daniem choć nieco mniej tradycyjnym danem jest tez rosół podawany z gotowanymi ziemniakami zamiast makaronu.

Kalorie i Wartości Odżywcze (Makro)

Przybliżone wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcze: 12 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Białko: 20 g

Informacja orientacyjna, ze względu na potencjalne zmienne składniki, ich ilość, rodzaj, dokładny sposób oraz czas przygotowania.

Polecane Przepisy

ryż z fasolą w sosie pomidorowym

Ryż z fasolą

domowe kopytka na talerzu

Kopytka

ciasto z gruszkami i imbirem

Ciasto Gruszkowo Imbirowe