Przepisy Na Szybko

Wilgotne ciasto z gruszkami i imbirem

wilgotne ciasto z gruszkami i imbirem
Przygotowanie:
20 minut
Pieczenie:
1 godzina i 20 minut
Całość:
1 godzina i 40 minut

Odkryj tajemnicę smaku, którym zachwyca się wiele osób na całym świecie - ciasto gruszkowe z imbirem (lub też ciasto imbirowe z gruszkami ;)). To niezwykła kompozycja smaków, gdzie soczyste gruszki zatopione w wilgotnym ciescie z aromatycznym imbirem i przyprawami tworzą niezapomnianą harmonię smaku. Ciasto gruszkowo imbirowe najlepiej smakuje w chłodniejsze dni, kiedy aromat imbiru z dodatkiem cynamonu otula Cię ciepłem i rozgrzewa. To idealna propozycja na rodzinne spotkania, popołudniową herbatę lub romantyczny wieczór przy świecach. Gdy przygotowujesz to ciasto, zwróć uwagę na jakość składników. Wybierz soczyste i dojrzałe gruszki, które dodadzą świeżości i słodyczy. Aromatyczny imbir i cynamon nadadzą ciastu wyjątkowy smak, który zapadnie Ci w pamięć.
Jeżeli smak gruszek i cynamonu przypadł Ci do gustu, sprawdź również przepis na słodkie i pachnącepieczone gruszki.

Składniki

  • 225g masła
  • 200g brązowego cukru
  • 200g miodu
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżka zmielonego imbiru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka (250ml) mleka
  • 2 jajka
  • 2 duże gruszki (420g)
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
  • Śmietanka lub lody waniliowe do podania (opcjonalnie)

Przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem). Natłuść foremkę o średnicy 25 cm.
  2. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokroju w kostkę wielkosci 1 cm.
  3. Wsyp mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i szczyptę soli do dużej miski i razem wymieszaj.
  4. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, cukier i miód, mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. W osobnym naczyniu ubij mleko i jajka.
  6. Dodaj masło z cukrem i miodem do suchych składników i wymieszaj. Gdy składniki prawie się połączą, dolej mleko z jajkami i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę (nie mieszaj zbyt długo, aby ciasto nie stało się twarde).
  7. Wlej ciasto do przygotowanej formy, a następnie ułóż na wierzchu kawałki gruszek.
  8. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut.
  9. Po 40 minutach, przykryj ciasto folią aluminiową i piecz przez kolejne 40 minut lub do momentu, gdy patyczek do ciasta wbity w środek wyjdzie suchy.
  10. Upieczone ciasto gruszkowe z imbirem delikatnie wyjmij z formy i obficie posyp ciasto cukrem pudrem.
  11. Wilgotne ciasto podawaj ciepłe, z bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Smacznego!

Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady

Jak i z czym podawać wilgotne ciasto gruszko imbirowe?

Ciasto gruszkowo z imbirem najlepiej smakuje na ciepło, posypane cukrem pudrem. Jeżeli chcesz dodatkow urozmaicić smak idealnego deseru, podaj ciasto imbirowe z gruszkami razem z bitą śmietaną lub waniliowymi lodami, które znakomicie komponują się z jego smakiem.

Jak sprawić, aby moje ciasto gruszkowe było wilgotne, a nie zbyt suche?

Aby zachować wilgotność ciasta, upewnij się, że nie przypiekasz go zbyt długo. Sprawdź stopień gotowości, wkładając do środka patyczek - powinien wyjść suchy, nie oklejony surowym ciastem.

Jakie odmiany gruszek nadają sie do pieczenia?

Oto kilka odmian gruszek, które świetnie się nadają do pieczenia:
Gruszka Konferencja - Popularna ze względu na soczysty miąższ, idealna do ciast, zachowuje strukturę po upieczeniu.
Gruszka Bartlett - Słodka i soczysta, często wybierana do różnych deserów, w tym do ciast.
Gruszka Anjou - Delikatny smak i gładki miąższ, doskonała do ciast o subtelnej konsystencji.
Gruszka Bosc - Słodka z wyraźnym smakiem orzechowym, nadaje się do ciast o zwartej teksturze.
Gruszka Forelle - Mała i soczysta, idealna do ciast owocowych i deserów.
Gruszka Starkrimson - Intensywnie czerwona, słodka, doskonała do różnych wypieków, w tym ciast.

Dobór zależy od preferencji smakowych, a warto dostosować ilość cukru w przepisie do charakterystyki danej odmiany gruszki.

Kalorie i Wartości Odżywcze (Makro)

Przybliżone wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie: 320 kcal
  • Tłuszcze: 12g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 4g

Informacja orientacyjna, ze względu na potencjalne zmienne składniki, ich ilość, rodzaj, dokładny sposób oraz czas przygotowania.

Polecane Przepisy

Porcja makaronu podana elegancko na talerzu, ozdobiona świeżą bazylią

Tagliatelle z Grzybami

Czeska zupa czosnkowa z przepisu

Zupa Czosnkowa z Grzankami

porcja ciasta na talerzu

Szarlotka na kruchym cieście