Przepisy Na Szybko

Surówka Colesław

Zdrowa i smaczna surówka Colesław
Przygotowanie:
10 minut
Chłodzenie:
1 godzina
Całość:
1 godzina 10 minut

Colesław to doskonały dodatek do Twojego obiadu lub grillowanego mięsa. Ta surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli z nutką majonezu i kefiru rozpływa się w ustach. Odkryj, jak w prosty sposób przygotować tę pyszną surówkę pełną aromatycznych smaków.

Składniki

  • 300g białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kefiru
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Szczypta pieprzu i soli

Przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie warzyw: Kapustę i marchewkę zetrzyj na drobnej tarce lub poszatkuj. Kawałki powinny być wielkości ziaren ryżu.
  2. Przygotowanie sosu: W misce dokładnie wymieszaj majonez, kefir, sok z cytryny, ocet, cukier, sól i pieprz.
  3. Połączenie: Dodaj posiekane warzywa do sosu i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Chłodzenie: Odstaw surówkę do lodówki i pozostaw ją tam przez co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
  5. Serwowanie: Colesław podawaj jako doskonały dodatek do obiadu lub grillowanego mięsa.

Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady

Colesław surówka czy sałatka?

Colesław to rodzaj surówki. Jest to pyszna mieszanka białej kapusty, marchewki, cebuli oraz sosu majonezowego, kefirowego lub musztardowego.

Skąd pochodzi oryginalny colesław?

Colesław ma swoje korzenie w Ameryce Północnej, a jego nazwa pochodzi od holenderskiego słowa 'koolsla', oznaczającego 'sałatkę z kapusty'. Jest to popularne danie w kuchni amerykańskiej i jest podawane jako dodatek do wielu potraw.

Colesław jak z KFC?

Wiele osób próbuje odtworzyć ten przepis w domu, ale tajemnica oryginalnego smaku KFC jest sekretem firmy KFC. Przygotuj Colesław według przepis powyżej i poeksperymentuj z przyprawami, dodatkiem mleka lub maślanki, dostosuj go do własnego smaku.

Colesław z czerwonej kapusty?

Oczywiście, możesz przygotować colesław z czerwonej kapusty, co doda nie tylko smaku, ale także koloru. Czerwona kapusta jest równie smaczna i zdrowa.

Kalorie i Wartości Odżywcze (Makro)

Przybliżone wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie: 130 kcal
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 10g
  • Białko: 1g

Informacja orientacyjna, ze względu na potencjalne zmienne składniki, ich ilość, rodzaj, dokładny sposób oraz czas przygotowania.

Polecane Przepisy

Zupa cebulowa przygotowana na białym winie, podana z grzankami

Zupa Cebulowa z Grzanką

gofry

Chrupiące Gofry

miska z popcornem

Popcorn w trzech smakach