Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady
Jakie jabłka nadają się do pieczenia?
Wszystkie rodzaje jabłek można piec. Wybierz rodzaj jabłek w zależności od tego, jakie jabłka masz dostępne lub jakie lubisz. Bardziej kwaśne odmiany, na przykład Szara Reneta lub Jonagold, świetnie się sprawdzą. W Polsce różne rodzaje jabłek są dostępne w różnych sezonach, to oznacza, że w zależności od pory roku możesz cieszyć się różnymi odmianami jabłek. Wczesną wiosną często dostępne są jabłka takie jak Antonówka, Szara Reneta i Papierówka. Te odmiany są znane z wyraźnego smaku i kwaśności, co czyni je idealnym wyborem do pieczenia. W okresie letnim, odmiany takie jak Jonagold, Champion Gala i Ligol są popularne. Są one słodsze i soczyste, nadają się doskonale do deserów, w tym pieczonych jabłek. Na jesieni, pojawią się odmiany takie jak Idared, Gloster i Elstar. Te jabłka są doskonałe do wielu potraw, w tym do pieczenia, są chrupiące i mają wyrazisty smak. Warto wybierać odmiany jabłek w zależności od sezonu, by cieszyć się ich świeżością i smakiem. Upewnij się, że jabłka, które wybierasz, nie są zbyt miękkie, ponieważ owoce zmiękną podczas pieczenia, a zbyt dojrzałe jabłka mogą zmienić się w papkę.
Oprócz jabłek zawsze mozesz też upiec gruszki!!
Jak długo piec jabłka?
Piecz jabłka aż nie zmiękną. Możesz spróbować delikatnie nakłuć jabłko widelcem podczas pieczenia, aby sprawdzić, czy jest już miękkie. Większe owoce mogą wymagać nawet 30-40 minut pieczenia. Jabłka pieczone zbyt długo staną się zbyt miękkie i papkowate, dobrze upieczone jabłka zachowają kształt, ale nie będą już chrupać
Czy można zastąpić orzechy pecan?
Oczywiście, możesz użyć innych orzechów, takich jak włoskie, laskowe lub inne które wolisz.
Czy można czymś zastąpić żurawinę?
Zamiast żurawiny, możesz użyć suszonych owoców, na przykład śliwek lub rodzynek. Możesz poeksperymentować i upiec jabłka z różnymi rodzajami nadzienia podczas jednego pieczenia. Jeżeli szukasz inspiracji na nadzienie do pieczonych jabłek, sprawdzić też przepis na pieczone jabłka z nadzieniem figowym.
Jakie dodatki do serwowania pieczonych jabłek?
Jabłka pieczone możesz podać same, lub też z delikatnymi lodami (śmietankowymi, waniliowymi), jogurtem waniliowym lub bitą śmietaną. Dodatkowo możesz oprószyć jabłka i lody (jogurt, śmietanę) drobno pokrojonymi orzechami i ozdobić listkiem mięty.
Czy pieczone jabłka z tego przepisu można przechowywać?
Pieczone jabłka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe. Możesz przechować je w lodówce i zjeść na zimno następnego dnia po odgrzaniu w mikrofali jeżeli jakiś ci zostaną. Jeżeli chcesz przygotować jabłka pieczone na deser po uroczystym obiedzie lub kolacji, po usunięciu gniazda nasion skrop je sokiem z cytryny, co powstrzyma ich brązowienie, a następnie przygotuj jabłka według przepisu do momentu pieczenia i schowaj do lodówki. Takie jabłka w 2 minuty wstawisz do piekarnika i przygotujesz świeżo jako kulminację dla idealnej romantycznej kolacji.