Przepisy Na Szybko

Pieczone jabłka z orzechami, żurawiną i cynamonem

pieczone jabłko serwowane z bitą śmietaną
Przygotowanie:
10 minut
Pieczenie:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut

To doskonały deser na chłodne dni, który zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy wyjątkowy. Pieczone jabłka z tego przepisu to połączenie soczystego i delikatnego upieczonego owocu, słodkiego i lekko chrupiącego nadzienia i aromatycznego cynamonu. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich gości smakiem tego wyjątkowego deseru!

Składniki

  • 4 średnie jabłka
  • 40g suszonej żurawiny
  • 40g orzechów pecan lub włoskich
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka cynamonu

Przepis krok po kroku

  1. Jabłka myjemy i odkrajamy kapelusze z góry. Kapelusze odkładamy na bok (zostawiamy ogonek w kapeluszu). Z wnętrza usuwamy gniazdo nasienne. Można to zrobić nożem lub łyżką do wycinania arbuzów.
  2. Orzechy i żurawinę drobno kroimy, nakładamy następnie do wydrążonych jabłek. Dodajemy po łyżeczce miodu i posypujemy cynamonem. Następnie jabłko nakrywamy odkrojonym wcześniej kapeluszem i lekko go przyciskamy.
  3. Jabłka pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut. Większe jabłka mogą wymagać dłuższego pieczenia. Upieczone jabłka powinny być miękkie, ale nie papkowate.
  4. Jabłka podajemy na ciepło, same lub z dodatkiem lodów. Możemy je też dodatkowo posypać pokruszonymi orzechami.

Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady

Jakie jabłka nadają się do pieczenia?

Wszystkie rodzaje jabłek można piec. Wybierz rodzaj jabłek w zależności od tego, jakie jabłka masz dostępne lub jakie lubisz. Bardziej kwaśne odmiany, na przykład Szara Reneta lub Jonagold, świetnie się sprawdzą. W Polsce różne rodzaje jabłek są dostępne w różnych sezonach, to oznacza, że w zależności od pory roku możesz cieszyć się różnymi odmianami jabłek. Wczesną wiosną często dostępne są jabłka takie jak Antonówka, Szara Reneta i Papierówka. Te odmiany są znane z wyraźnego smaku i kwaśności, co czyni je idealnym wyborem do pieczenia. W okresie letnim, odmiany takie jak Jonagold, Champion Gala i Ligol są popularne. Są one słodsze i soczyste, nadają się doskonale do deserów, w tym pieczonych jabłek. Na jesieni, pojawią się odmiany takie jak Idared, Gloster i Elstar. Te jabłka są doskonałe do wielu potraw, w tym do pieczenia, są chrupiące i mają wyrazisty smak. Warto wybierać odmiany jabłek w zależności od sezonu, by cieszyć się ich świeżością i smakiem. Upewnij się, że jabłka, które wybierasz, nie są zbyt miękkie, ponieważ owoce zmiękną podczas pieczenia, a zbyt dojrzałe jabłka mogą zmienić się w papkę.
Oprócz jabłek zawsze mozesz też upiec gruszki!!

Jak długo piec jabłka?

Piecz jabłka aż nie zmiękną. Możesz spróbować delikatnie nakłuć jabłko widelcem podczas pieczenia, aby sprawdzić, czy jest już miękkie. Większe owoce mogą wymagać nawet 30-40 minut pieczenia. Jabłka pieczone zbyt długo staną się zbyt miękkie i papkowate, dobrze upieczone jabłka zachowają kształt, ale nie będą już chrupać

Czy można zastąpić orzechy pecan?

Oczywiście, możesz użyć innych orzechów, takich jak włoskie, laskowe lub inne które wolisz.

Czy można czymś zastąpić żurawinę?

Zamiast żurawiny, możesz użyć suszonych owoców, na przykład śliwek lub rodzynek. Możesz poeksperymentować i upiec jabłka z różnymi rodzajami nadzienia podczas jednego pieczenia. Jeżeli szukasz inspiracji na nadzienie do pieczonych jabłek, sprawdzić też przepis na pieczone jabłka z nadzieniem figowym.

Jakie dodatki do serwowania pieczonych jabłek?

Jabłka pieczone możesz podać same, lub też z delikatnymi lodami (śmietankowymi, waniliowymi), jogurtem waniliowym lub bitą śmietaną. Dodatkowo możesz oprószyć jabłka i lody (jogurt, śmietanę) drobno pokrojonymi orzechami i ozdobić listkiem mięty.

Czy pieczone jabłka z tego przepisu można przechowywać?

Pieczone jabłka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe. Możesz przechować je w lodówce i zjeść na zimno następnego dnia po odgrzaniu w mikrofali jeżeli jakiś ci zostaną. Jeżeli chcesz przygotować jabłka pieczone na deser po uroczystym obiedzie lub kolacji, po usunięciu gniazda nasion skrop je sokiem z cytryny, co powstrzyma ich brązowienie, a następnie przygotuj jabłka według przepisu do momentu pieczenia i schowaj do lodówki. Takie jabłka w 2 minuty wstawisz do piekarnika i przygotujesz świeżo jako kulminację dla idealnej romantycznej kolacji.

Kalorie i Wartości Odżywcze (Makro)

Przybliżone wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie: Około 180 kcal
  • Tłuszcze: Około 8 g
  • Węglowodany: Około 30 g
  • Białko: Około 2 g

Informacja orientacyjna, ze względu na potencjalne zmienne składniki, ich ilość, rodzaj, dokładny sposób oraz czas przygotowania.

Polecane Przepisy

pasztet domowy z mięsa z rosołu

Pasztet z Rosołu

Zupa cebulowa przygotowana na białym winie, podana z grzankami

Zupa Cebulowa z Grzanką

porcja ciasta na talerzu

Szarlotka na kruchym cieście