Przepisy Na Szybko

Pieczone Jabłka z Nadzieniem Figowym

pieczone jabłko na talerzu z porcją lodów, polane sosem z wina i ozdobione miętą
Przygotowanie:
20 minut
Pieczenie:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut

Pieczone jabłka to danie, które nie tylko kusi smakiem, ale także zachwyca swoim aromatem. Są one popularne ze względu na swoją prostotę i wyjątkowy smak, który doskonale łączy się z delikatnym nadzieniem z suszonych fig, miodu i czerwonego wina. To danie jest idealnym wyborem na romantyczny wieczór przy świecach, ale równie dobrze sprawdzi się przy innych okazjach.

Składniki

  • 2 duże jabłka, najlepiej kwaśne i twarde
  • 4 suszone figi
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z 1 cytryny
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina

Przepis krok po kroku

  1. Umyj jabłka, przekrój je na pół, wytnij gniazda nasienne. Następnie skrop je delikatnie sokiem z cytryny.
  2. Oderwij ogonki od suszonych fig i zblenduj je razem z łyżką miodu i sokiem z cytryny na jednolitą masę.
  3. Nałóż nadzienie na połówki jabłek
  4. Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym i zalej czerwonym winem.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Sprawdź widelcem, czy jabłka są miękkie. Jeśli nie, zostaw w piekarniku jeszcze kilka minut.

Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady

Jak uniknąć brązowienia jabłek?.

Skropienie jabłek sokiem z cytryny powstrzyma je od zbrązowienia.

Z czym podawać pieczone jabłka?

Gorące pieczone jabłko przygotowane według tego przepisu idealnie skomponuje się z lodami waniliowymi jako deser .

Kalorie i Wartości Odżywcze (Makro)

Przybliżone wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie: 120 kcal
  • Tłuszcze: 0.5g
  • Węglowodany: 25g
  • Białko: 1g

Informacja orientacyjna, ze względu na potencjalne zmienne składniki, ich ilość, rodzaj, dokładny sposób oraz czas przygotowania.

Polecane Przepisy

Domowa surówka Colesław

Colesław

łosoś z ciecierzycą i groszkiem

Smażony Łosoś

Duszone pulpeciki wołowe z pomidorami

Pulpeciki wołowe