Przepisy Na Szybko

Mizeria - Tradycyjny Polski dodatek do obiadu

mizeria
Przygotowanie:
10 minut
Chłodzenie:
Całość:
30 minut

Mizeria to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie komponuje się z mięsnymi obiadami lub grillem, idealna do kotletów schabowych, polędwicy lub filetów z kurczaka. Ten przepis jest prosty i pełen smaku.

Składniki

  • 300g Ogórków (jeden duży wąż)
  • Pąk kopru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • Szczypta soli

Przepis krok po kroku

  1. Ogórki umyj dokładnie i pokrój na cienkie plastry, a następnie wsyp do miski.
  2. Dosyp soli i wymieszaj, odstaw na kilka minut, by puściły wodę.
  3. Koperek posiekaj na drobno.
  4. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny.
  5. Odlej nadmiar wody z ogórków, dodaj koperek i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw do lodówki na 20 minut do schłodzenia.

Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady

Czy mogę obrać ogórki?

Mizeria to idealny dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza kotletów. Można obrać ogórki, ale jeżeli są z pewnego źródła, lepiej zostawić skórkę, ponieważ jest zdrowsza i ma więcej cennych składników mineralnych i witamin.

Kalorie i Wartości Odżywcze (Makro)

Przybliżone wartości odżywcze (100 g):

  • Kalorie: 23-30 kcal
  • Tłuszcze: 0.7-1.2g
  • Węglowodany: 2-4g
  • Białko: 0.7-1.2g

Informacja orientacyjna, ze względu na potencjalne zmienne składniki, ich ilość, rodzaj, dokładny sposób oraz czas przygotowania.

Polecane Przepisy

nugetsy z sosem

Nugetsy w płatkach

zupa dyniowa na ostro

Zupa Dyniowa

pasztet domowy z mięsa z rosołu

Pasztet z Rosołu