Przepisy Na Szybko

Dyniowa zupa krem na ostro

talerz zupy dyniowej krem ze śmietaną, w tle dynia i ostra papryczka
Przygotowanie:
15 minut
Gotowanie:
25 minut
Całość:
40 minut

Zupa dyniowa to wyjątkowe danie, które wspaniale wpisuje się w okres jesieni. Dynia jest doskonałym składnikiem, który dostarcza wiele cennych witamin i minerałów, zwłaszcza w okresie, gdy jest świeża i dostępna. Ta kremowa zupa z dynią jest idealna zarówno na zwykły obiad, jak i na specjalne okazje. Co sprawia, że ten przepis wyróżnia się? To połączenie dyni z imbirem i lekko ostrą papryczką, które nadaje zupie wyjątkowego smaku i rozgrzewającej mocy. Gotowi na przyjemny smak jesieni?

Składniki

  • 800g dyni (500g po obraniu)
  • 300g ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml Bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany

Przepis krok po kroku

  1. Dynie obierz i oczyść z pestek, pokrój na drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
  2. W garnku rozgrzej masło, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj rozgnieciony czosnek i podsmaż jeszcze przez minutę.
  3. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię i podsmaż przez około 5 minut.
  4. Dodaj ziemniaki, marchewkę, imbir, kurkumę, ostrą papryczkę, i zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
  5. Zmiksuj całość na gładki krem blenderem, dodaj sól i pieprz do smaku.
  6. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, która delikatnie przełamie ostry smak zupy.

Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady

Czy ostra papryczka jest konieczna do tej zupy??

Kremowa zupa o lekko ostrym smaku idealnie komponuje się z gęstą śmietaną, jeśli jednak nie lubisz zbyt pikantnych potraw, użyj tylko połowy ostrej papryczki.

CZy bulion warzywny jest konieczny?

Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć bulionu który wzmocni smak, domowy bulion warzywny lub rosół będą najlepsze, ale jeżeli nie masz gotowego bulionu możesz zastąpić go 500 ml wody i kostką rosołową.

Jakie odniamy dyni nadają się na zupę?

Rekomendowane na zupę są dynie Hokkaido, ten rodzaj dyni charakteryzuje się słodkim i orzechowym smakiem oraz gładką konsystencją po ugotowaniu. Możesz jednak również użyć innych rodzajów dyni, każdy wniesie swój unikalny smak do zupy, więc śmiało eksperymentuj, aby znaleźć swój ulubiony.

Kalorie i Wartości Odżywcze (Makro)

Przybliżone wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie: 235 kcal
  • Tłuszcze: 15g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 4g

Informacja orientacyjna, ze względu na potencjalne zmienne składniki, ich ilość, rodzaj, dokładny sposób oraz czas przygotowania.

Polecane Przepisy

nalesniki

Naleśniki z Mascarpone

Duszone pulpeciki wołowe z pomidorami

Pulpeciki wołowe

nalesniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem