Przepisy Na Szybko

Spaghetti z Cukinią

włoskie spaghetti z warzywami udekorowane cebulka i parmezanem
Przygotowanie:
10 minut
:
15 minut
:
25 minut

Sycylijska uczta na talerzu! Spaghetti z cukinią to wyjątkowe danie, które łączy śródziemnomorskie smaki z prostotą przygotowania. Idealne na każdą okazję, a jednocześnie zdrowe i pełne smaku i aromatu. Jeżeli jesteś fanem spaghetti lub ogólnie makaronów, zobacz tez przepisy na klasyczne Włoskie Spaghetti Carbonara lub Tagliatelle z Grzybami i Szpinakiem.

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 200g cukinii
  • 60g startego parmezanu
  • 50g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 50g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 250g pomidorów z puszki (najlepiej całe)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki oleju do smażenia
  • 1 łyżka oregano
  • Sól i pieprz, według smaku

Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj makaron: Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (10-12 minut) w lekko osolonej wodzie.
  2. Przygotuj warzywa: Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek rozgnieć i posiekaj. Cukinię pokrój w kostkę, a (świeże) fasolki na mniejsze kawałki.
  3. Usmaż warzywa: Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, i smaż kilka minut aż się zrumienią. Wsyp cukinię, groszek i fasolkę szparagową, duś przez około 10 minut, regularnie mieszając. Gdy warzywa zmięknie, wlej pomidory, wsyp oregano oraz dodaj sól i pieprz wedle uznania.
  4. Połącz makaron z sosem: Dodaj makaron i parmezan do warzyw, delikatnie wszystko wymieszaj. Parmezan roztopi się od temperatury sosu i gorącego makaronu.
  5. Podawaj gorące: Podawaj od razu, możesz makaron z warzywami udekorować liśćmi bazylii i posypać dodatkowo parmezanem lub zieloną cebulką.

Pytania, odpowiedzi, wskazówki i porady

Jakie warzywa najlepiej pasują do makaronu?

Makaron Spaghetti bardzo dobrze komponuje się z cukinią w tym przepisie, ale nie bój się eksperymentować z innymi warzywami, kawałki dyni lub bakłażana, oraz drobno pokrojoną marchewką też sprawdzą sie doskonale.

Kalorie i Wartości Odżywcze (Makro)

Przybliżone wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie: 400-450 kcal
  • Tłuszcze: 20-25 g
  • Węglowodany: 45-50 g
  • Białko: 15-20 g

Informacja orientacyjna, ze względu na potencjalne zmienne składniki, ich ilość, rodzaj, dokładny sposób oraz czas przygotowania.

Polecane Przepisy

łosoś z ciecierzycą i groszkiem

Smażony Łosoś

Domowa surówka Colesław

Colesław

Duszone pulpeciki wołowe z pomidorami

Pulpeciki wołowe